در ابتدا URL صفحات وب برای هدایت کاربر به صفحات مخصوص آنها بود که معمولا صفحاتی با فرمت HTML بودند. در آن زمان سرورهای وب تنها آدرس این اطلاعات را یافته در اختیار کاربران قرار میدادند. اما کمکم این سرورهای وب به نرمافزارهای پیچیدهای تبدیل شدند که علاوه بر مسئولیتهای قبلی میتوانند دادههای متغیر URLها را تشخیص داده، صفحات پویای HTML در اختیار کاربران قرار دهند. گاهی به این سرورها، سرورهای application نیز گفته میشود. پس از این پیشرفتها میتوان URLها را به دو گروه تقسیم کرد: URLهای پاک و URLهای کثیف!
ممکن است یک URL حاوی عبارت query string باشد تا نشان دهنده اطلاعات پویای صفحه باشد. این عبارت با یک علامت سوال مشخص میشود و تا پایان آدرس ادامه میباید. هرکدام از این عبارتها از یک یا چند جفت اسم تشکیل میشود:
Width=۱۷.۳
Season=winter
این اسامی معمولا با یک & یا ؛ از هم جدا میشوند:
www.x.com/home.html?width=۱۷.۳&season=winter
البته چون در نوشتن URLها نمی توان از فاصله استفاده کرد، ممکن است در چنین آدرسهایی از کدهای ویژهای استفاده شود. در کل قوانین رمزنویسی چنین است:
هیچ تغییری در نوع نوشتن حروف نباید داد(حروف بزرگ را بزرگ، و حروف کوچک را کوچک نوشت.)
علامتهایی چون _ و – و مد دستنخورده باقی میمانند.
هرفاصله به یک علامت + تبدیل میشود.
سایر کاراکتر به علایم شانزده شانزدهی تبدیل شده با یک علامت % آغاز میشوند.
در بسیاری از زبانهای برنامهنویسی از جمله PHP این قوانین صادق هستند. دستور urlencode با قبول درخواست، ارزش رمزنویسیشده را جایگزین میکند. در عوض دستور urldecode در کنار آن قرار میگیرد و وظیفه معکوس آن را برعهده دارد. در صورت حضور چنین عباراتی در URLها باید فهمید سروروب از آن برای بازیابی اطلاعات آن صفحه استفاده میکند یا اینکه آن صفحه کاملا به صورت پویا ساخته شده است. این تمام آن چیزی است که در دروپال اتفاق میافتد. تمام درخواستهایی که برای دایرکتوری دروپال ارسال میشود به فایل admin.php میرسند تا دروپال صفحه HTML مربوطه را ارائه کند.
به عنوان مثال اگر شما به بخش مدیریت بروید، مرورگر شما این URL را نمایش خواهد داد:
x.com/-sams/demo_drupal/?q=admin
دایرکتوری demo-drupal در سرور دروپال موجود است. نکته مهم عبارت q=admin است و به همین دلیل است که بیشتر موتورهای جستجوگر URLهای حاوی query string را در لیست نتایج جستجوی خود نمیگنجانند. اما اگر قرارگرفتن URL صفحات شما در چنین لیستهایی برای شما مهم است، باید از روشی استفاده کنید که با موتورهای جستجوگر سازگارتر باشد؛ بنابراین شاید مجبور شوید این URLها را خلاصهتر کنید. به همین دلیل است که به چنین URLهایی اصطلاحا کثیف میگویند.
Add Comment